Hoe kies je een veilige plek voor de babyfoon?

Veilige plek babyfoon header

De babyfoon hoort natuurlijk thuis op de kinderkamer, of in ieder geval in de buurt van de plek waar je kleintje slaapt. Maar waar kun je een babyfoon nou veilig neerzetten? Je leest het in dit blog.

Waarom is de plek van de babyfoon belangrijk?

Je wilt je kleintje natuurlijk altijd goed in de gaten houden. Heb je een babyfoon met camera, dan wil je je kindje goed en scherp in beeld zien. Heb je een babyfoon zonder camera, dan wil je goed kunnen horen of je kindje huilt. In beide gevallen moet de babyfoon op een goede plek staan. Maar het moet ook een veilige plek zijn: je baby moet er zelf niet bij kunnen. De meeste fabrikanten adviseren om de babyfoon op minimaal 1 meter afstand van je kleintje te zetten.

Wat kan er gebeuren als de babyfoon op een onveilige plek staat?

Er zijn een aantal gevaren als het gaat om de plek van de babyfoon. Als het snoer zo dicht bij je kind hangt of ligt dat hij/zij erbij kan, bestaat de kans dat de babyfoon op je kindje valt of dat je kindje stikt doordat hij het koord rond zijn nek wikkelt (net als bij gordijnkoorden). Zet je babyfoon dus bijvoorbeeld nooit op de rand van het ledikant.

Valt de babyfoon in de buurt bij water, bijvoorbeeld een wastafel, dan kan er kortsluiting ontstaan. Ook dat wil je natuurlijk liever voorkomen, dus houd de babyfoon uit de buurt van water.

Er is ook nog brandgevaar als de babyfoon zijn warmte niet kwijt kan, bijvoorbeeld omdat hij op een deken staat of omgeven is door knuffels. De beste plek voor een babyfoon is dan ook zeker niet op een verwarming, omdat dan de kans bestaat dat de babyfoon smelt en brand vat.

Wat is een veilige plek voor de babyfoon?

Er zijn een aantal tips als het gaat om de beste plek voor de babyfoon:

  • Houd het snoer ver buiten bereik van je kindje.
  • Plaats de baby op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld op de kledingkast, een boekenplank of de vensterbank.
  • Sommige babyfoons worden geleverd met speciale montagebeugels, waarmee je ze aan de muur kunt bevestigen.
Zo moet het niet:
Onveilige plek babyfoon
Zo moet het wel:
Veilige plek babyfoon

Meer tips over babyfoon veiligheid

Fabrikanten schrijven vaak in de handleiding hoe je op een veilige manier met de babyfoon kunt omgaan. Gebruik daarnaast je gezonde verstand. Laat je baby bijvoorbeeld niet met de babyfoon spelen (een babyfoon is geen speelgoed) en zet de babyfoon buiten bereik van je kleintje. Zo kun je heel veel leed voorkomen.

top