Hoe werkt een babyfoon?

Hoe werkt een babyfoon?

Met een babyfoon sta je rechtstreeks in verbinding met je kleine spruit die lekker in z’n kamer ligt te slapen. Maar hoe werkt een babyfoon nou eigenlijk? Dit is afhankelijk van het type verbinding. Grofweg kun je dit opdelen in 4 categorieën: PMR, DECT, FHSS of wifi.

Hoe werkt een PMR-babyfoon?

PMR staat voor ‘Personal Mobile Radio’, een analoge techniek die bijvoorbeeld ook in portofoons en walkie talkies wordt gebruikt. Het bereik van PMR-babyfoons is heel groot: tot wel 3 kilometer buitenshuis.

Het geluidssignaal uit de babykamer wordt bij een PMR-babyfoon via elektromagnetische golven naar de ouder-unit gestuurd. Een PMR-babyfoon kan geen beelden sturen. Het nadeel van een PMR-babyfoon is dat andere apparaten de elektromagnetische golven ook kunnen oppikken, als ze op het zelfde kanaal afgestemd zijn. Zo zou het dus ook kunnen gebeuren dat je per ongeluk je huilende buurmeisje via jouw babyfoon hoort, in plaats van je eigen kindje. Des te meer kanalen een PMR-babyfoon heeft, des te sneller je een storingsvrij kanaal vindt. Een voordeel van PMR-babyfoons is dat ze door dit type verbinding wel stralingsvrij zijn.

PMR-babyfoon

Hoe werkt een DECT-babyfoon?

DECT staat voor ‘Digital Enhanced Cordless Telecommunications’. Dit is een digitale techniek voor draadloze telecommunicatie op korte afstand. Het bereik van een DECT-babyfoon is 50 meter (binnenshuis) tot 300 meter (buitenshuis). DECT-babyfoons kunnen alleen geluid verzenden en ontvangen; geen beeld. De verbinding is versleuteld, waardoor je altijd een veilige privéverbinding hebt tussen de ouder-unit en de baby-unit. Zo kan niemand je afluisteren. Bovendien zijn DECT-babyfoons storingsvrij: ze pikken geen signaal op van andere apparaten. Een nadeel is wel dat ze enige straling uitzenden, al valt dit ruim binnen de toegestane normen.

DECT-babyfoon

Hoe werkt een digitale babyfoon met camera?

Heb je een babyfoon met camera, dan is de kans groot dat deze op basis van de FHSS-techniek werkt. FHSS staat voor ‘Frequency Hopping Spread Spectrum’. De beelden worden via een unieke code gestuurd, zodat er altijd een beveiligde verbinding is. Een babyfoon met FHSS verspringt in een breed spectrum voortdurend automatisch van kanaal en van frequentie, wat afluisteren bemoeilijkt.

Digitale babyfoon met camera FHSS-techniek

Hoe werkt een wifi-babyfoon?

Er zijn ook babyfoons die verbonden worden met het internet: de zogenaamde wifi-babyfoons. Door de internetverbinding hebben deze babyfoons een oneindig bereik (mits het wifi-signaal sterk genoeg is om een continue verbinding te waarborgen). Je kunt overal ter wereld met je smartphone inloggen op de bijbehorende app om de camerabeelden te bekijken.

Wifi-babyfoon
top