Zo zorg je voor een gezond klimaat in de babykamer

Gezond klimaat babykamer header

Wist je dat het klimaat in de babykamer een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van je kleintje? In dit blog lees je alles over de ideale luchtvochtigheid en temperatuur in de kamer van je kleine spruit.

Een gezond klimaat is belangrijk

Baby’s zijn behoorlijk gevoelig voor de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is niet voor niets dat je kleintje in de eerste weken vaak met een warme kruik in bed ligt en een mutsje draagt: pasgeboren baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Het is dan ook belangrijk dat de temperatuur in de babykamer constant blijft en niet te hoog of te laag is.

Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid in de babykamer: een te droge lucht kan vervelend zijn voor je baby’s keel en ogen. Een te vochtige lucht is ook niet prettig.

Wat is de perfecte kamertemperatuur en luchtvochtigheid?

Er is niet één perfecte kamertemperatuur en luchtvochtigheid: het ligt namelijk binnen een bepaald bereik. Qua kamertemperatuur kun je ongeveer 18 °C aanhouden, met ‘uitschieters’ naar 16 tot 20 graden.

Luchtvochtigheid is hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten. Zowel de temperatuur als de luchtdruk hebben hier invloed op. Qua luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60 procent ideaal.

Hoe zorg je voor een goed klimaat?

Het belangrijkste wat je kunt doen om een goed klimaat op de kinderkamer te houden, is ventileren. Zet iedere ochtend als je kindje uit bed komt, het raam open. Zo komt er weer frisse lucht binnen. Ook de mechanische ventilatie helpt om de lucht in huis te verversen.

Wat betreft de temperatuur op de kinderkamer kun je ook spelen met ramen open en dicht doen. Vermijd het gebruik van de verwarming, want daardoor droogt de lucht snel uit. In een iets koelere slaapkamer slaapt je kindje doorgaans beter dan een te warme slaapkamer. Is het ’s zomers erg warm? Gebruik dan een ventilator om de lucht in de kamer te laten circuleren, maar richt deze niet direct op je kleintje.

Hoe kan je babyfoon helpen bij het ideale kamerklimaat?

Veel babyfoons laten zien wat de temperatuur op de kinderkamer is, en sommigen kunnen je ook een melding geven als de temperatuur te hoog of te laag is aan de hand van drempelwaarden die je zelf hebt ingesteld. Er zijn ook babyfoons te koop die de luchtvochtigheid monitoren en je waarschuwen als deze te hoog of te laag is.

Bekijk hier de beste babyfoons die je helpen met het ideale kinderkamerklimaat:

Philips Avent SCD580/00
 
Philips Avent SCD580/00

  • Zeer compleet: veel extra functies
  • DECT-babyfoon dus storingsvrij
  • Eigen muziek afspelen

Meer info

Bekijk bij bol.com
top