Is een dure babyfoon ook veiliger?
Wat zegt de prijs van een babyfoon eigenlijk over de veiligheid? Is een duurdere babyfoon echt beter dan een goedkope? Je leest hier het antwoord op deze vragen.
Dure babyfoon = groter bereik?
Een dure babyfoon hoeft niet per se een groter bereik te hebben. Dat hangt namelijk van heel veel factoren af, en wel het meest van het type verbinding. Babyfoons die gebruikmaken van PMR-technologie (hetzelfde als walkie talkies), zijn bijvoorbeeld vaak relatief goedkoop maar hebben wel een uitstekend bereik. Het bereik hangt ook nog eens af van andere factoren, zoals of de muren in je huis van beton zijn gemaakt.
Dure babyfoon = geen storingen?
Net als het bereik, hangt de gevoeligheid van storingen af van het type verbinding dat de babyfoon maakt. DECT-babyfoons staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze 100% storingsvrij zijn. PMR-babyfoons zijn dat weer niet. DECT-babyfoons zijn iets prijziger dan PMR-babyfoons, maar je kunt nog steeds voor een paar tientjes een goede DECT-babyfoon in huis hebben – zónder storingen dus.
Dure babyfoon = stralingsvrij?
We vallen een beetje in herhaling, maar… Ook dit hangt voor een groot deel af van het type verbinding. Veel babyfoons communiceren via DECT of wifi. In beide gevallen is er sprake van enige straling. Fabrikanten proberen de straling zo beperkt mogelijk te houden, onder andere door het gebruik van de VOX-functie. De relatief goedkope PMR-babyfoons zijn juist bijna helemaal stralingsvrij.
Overigens moet wel gezegd worden dat alle babyfoons die in Nederland te koop zijn, voldoen aan de norm voor de maximaal toegestane hoeveelheid elektrostraling. Deze norm is erg streng, ± 4 keer lager dan die van mobiele telefoons bijvoorbeeld. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kleintje aan gevaarlijke hoeveelheden straling wordt blootgesteld, ongeacht van welke prijsklasse je babyfoon is.
Dure babyfoon = beter bestand tegen hackers?
De meeste fabrikanten doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat hun babyfoons niet te hacken zijn. Je kunt je wel voorstellen dat gerenommeerde babyfoon merken onder een groter vergrootglas liggen dan kleinere, onbekende partijen, en dus ook net iets meer voorop zullen lopen op het gebied van privacy en digitale veiligheid. Toch betekent dat niet 1 op 1 dat een goedkope babyfoon makkelijker gehackt kan worden dan een duurdere babyfoon. DECT-babyfoons bijvoorbeeld zijn gemiddeld qua prijs, maar door de gebruikte technologie is het onmogelijk om een DECT-babyfoon te hacken. Gelukkig kun je zelf ook heel veel doen om de kans op hacken zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door de software regelmatig te updaten en je wachtwoorden eens in de zoveel tijd te veranderen.
Dure babyfoon = scherper beeld?
Kies je voor een babyfoon met camera, dan betekent een hogere prijs niet automatisch dat het beeld scherper is. De beeldkwaliteit hangt namelijk af van de gekozen camera. Oudere babyfoons hebben vaak iets minder goede camera’s dan nieuwere babyfoons, ongeacht de prijs. Dat komt omdat technologie nou eenmaal in een rap tempo verbetert. Er zijn ook IP-camera’s op de markt die je prima als babyfoon kunt gebruiken. Deze zijn relatief goedkoop, maar hebben vaak wel HD-kwaliteit beeld.
Conclusie: duurder is niet per se beter
Heel veel factoren die een babyfoon veiliger of beter maken, hebben niets te maken met de prijs. Het bereik, de straling, de storingsgevoeligheid: het heeft allemaal te maken met het type verbinding. Meestal wordt de prijs van een babyfoon voor het grootste gedeelte bepaald door het aantal extra functies. Maakt een groot aantal extra functies een babyfoon echt beter? Dat hangt ervan af wat je met de babyfoon wil gaan doen. Ga je een babyfoon kopen, ga dan bij jezelf na welke functies en andere aspecten jij belangrijk vindt. Als je dat duidelijk hebt, dan kun je snel een keuze maken voor een babyfoon.