Welke factoren beïnvloeden het bereik van je babyfoon?

Beperkende factoren bereik babyfoon header

Sommige babyfoons reiken tot wel 3 kilometer. Maar de meeste babyfoons hebben een beperkt bereik. Wat zijn de beperkende factoren voor het bereik van je babyfoon? Je leest het hier.

1. Soort verbinding

Er is een soort babyfoon die bekend staat om zijn grote bereik: de PMR-babyfoon. Deze babyfoon maakt gebruik van dezelfde techniek als walkie talkies. Het bereik ervan is tot wel 3 kilometer in het open veld, maar ook in (de buurt van) bebouwing zal het signaal van dit type babyfoon nog een behoorlijk eind reiken: zo’n 500 meter. Zoek je dus een babyfoon met een groot bereik, dan ben je hiermee goed af.

Zoek je een babyfoon met ‘oneindig’ gebruik, kies er dan eentje met een app. Zolang je een goede wifi-verbinding hebt, is het bereik van wifi-babyfoons oneindig: waar je ter wereld ook bent, je kunt altijd en overal je kleintje in de gaten houden.

Digitale audiobabyfoons hebben een minder sterk signaal dan PMR-babyfoons. Ook babyfoons met een camera hebben vaak een minder groot bereik, vaak zelfs kleiner dan audiobabyfoons. Het bereik van de gemiddelde digitale babyfoon ligt rond de 50 meter binnenshuis.

2. Betonnen muren / mate van isolatie

Het type huis waarin je woont, heeft zeker invloed op het bereik van je babyfoon. Woon je in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met dikke, betonnen muren? Dan is de kans groot dat het signaal van je babyfoon niet zo ver reikt. Beton heeft namelijk een lage doordringbaarheid en blokkeert daarom deels het signaal van de babyfoon.

Appartementencomplexen en flatgebouwen zijn vaak gebouwd met gewapend beton, wat het bereik van je babyfoon nadelig beïnvloedt. Metaal en aluminium zijn namelijk bekende stoorzenders.

3. Signalen van andere apparaten in en om het huis

Waarschijnlijk heb je nog veel meer apparaten in huis dan alleen een babyfoon. Al die apparaten, zoals de magnetron, zenden straling uit. Dit heet ‘elektrosmog’. Een babyfoon kan daar flinke storing van ondervinden, met name analoge babyfoons. Iedereen kent het voorbeeld wel van de huilende baby van de buren, die via je eigen babyfoon te horen is.

Iets soortgelijks kan gebeuren als er veel apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten: ook dan kan je (wifi-)babyfoon gaan storen.

Welke babyfoon moet je kiezen?

Een van de vragen die je jezelf kunt stellen als je een babyfoon gaat kopen, is of je last gaat hebben van beperkt bereik. Woon je in een nieuwbouwhuis of een huis met meer dan 3 verdiepingen, en wil je je kleintje altijd goed kunnen horen? Kies dan voor een babyfoon met groot bereik of met een app. Maak je in andere gevallen geen onnodige zorgen: in andere gevallen kun je met een ‘gewone’ babyfoon prima uit de voeten.

top